PURIZMUS A ELEGANCIA SEKTOROVÉHO CIFERNÍKA

Longines Heritage Classic: Originálna estetika a pocta inovatívnemu duchu 

Longines tvrdí, že značku poháňa trvalá túžba ctiť si históriu, čo dokazuje aj novým výkladom dizajnu ikonických hodiniek Heritage Classic. Nezabudlo sa ani na dedičstvo, ani na rastúce nároky zákazníkov.

Na základe striebornej verzie predstavenej v roku 2019 teraz Longines ponúka novú interpretáciu modelu Longines Heritage Classic s čiernym sektorovým ciferníkom. Uhladený dizajn v kombinácii s jednoduchými líniami a kruhmi vytvára na tomto 38,50 mm ciferníku reliéfny efekt. Typické ciferníky 30. rokov minulého storočia boli rozdelené do viacerých zón, pričom každá obsahovala iné finišovanie.

V novom Heritage Classic matný centrálny stred kontrastne umožňuje vystúpiť jednoduchým strieborným ručičkám. Vonkajšia časť ciferníka je zase v antracitovom prevedení s jemným finišovaním, ktoré láme svetlo. Minimalistická sekundová ručička na pozícii 6 sa nachádza nad výrazne ryhovaným sčítacom. Ide o puristický dizajn prepracovaný do najjemnejších detailov a určite nám dáte za pravdu, že na detailoch pri hodinkách záleží.

Napriek tomu, že model Heritage nasleduje starý dizajn, vo vnútri sa prezentuje moderná technológia. Teda, aby som bol presnejší, v prípade mechanických strojčekov sa za stáročia principiálne nič nezmenilo, len vďaka pokroku technológii boli niektoré materiály nahradené lepšími a odolnejšími. Preto pod zakrytým viečkom nájdete najmodernejší kaliber L893, ktorý bol exkluzívne vyvinutý spoločnosťou ETA pre Longines.

Kaliber s 5-ročnou zárukou obsahuje kremíkový (Si14) vlások v oscilátore. Z toho dôvodu je strojček odolnejší voči magnetizmu a rovnako rezistentnejší pred teplotnými zmenami, čo zásadne ovplyvňuje presnosť. Longines Heritage Classic bude dostupný v dvoch prevedeniach remienka - ako koňaková koža s postupným patinovaním a ako oceľový náramok, v ktorom sú jednotlivé články inšpirované zrnkom ryže. 

Ja by som šiel do kože, treba si však asi počkať na porovnanie oboch modelov, lebo tento nový oceľový náramok vyzerá byť veľmi zaujímavý. Dokonca aj Longines upozorňuje, že použitie oceľového náramku nie je v rade Heritage úplne bežné, no v tomto prípade odkazuje na oceľové náramky produkované v St-Immier okolo roku 1940. 

Pre mňa rada Heritage predstavuje pomyselné ohliadnutie sa do minulosti nielen pre svoje nádherné ciferníky, ale aj pre ich samotnú veľkosť. Je pravda, že tento model je určený skôr pre ortodoxného milovníka hodín s nie príliš robustnou stavbou tela. Priemer puzdra 38,50 je na dnešné konvencie naozaj malý. Vďakabohu za zákazníkov, ktorí vedia oceniť klasiku. Navyše, tieto sektorové ciferníky a stavba tela mi náramne pripomínajú božskú Calatravu od Patek Philippe, kde sú čistota a proporcie dovedené k dokonalosti.

Pridať komentár