VYMENIL SOM CARTIER ZA GARMIN – RECENZIA

Ako iste viete, predávame značku Garmin. Aby som vedel, čo vlastne zákazníkom ponúkame, vyžiadal som si jeden model na testovanie. Predsa len: toto sú pre mňa neznáme a nové "vody".

Aj keď som chcel klasický Fénix, dostal som vlastne najlepšie čo som mohol: model MARQ Captain American Magic. Pretože práve kolekciu MARQ máme v predajni v Auparku a predstavuje najvyšší rad, ktorý Garmin ponúka. Mimochodom, túto kolekciu naživo nenájdete v žiadnom bežnom hodinárstve, v žiadnom  elektroobchode, jedine vo WDL. To je jednoducho fakt. Ešte na úvod poviem, že vždy pre pre mňa budú na prvom mieste klasické mechanické hodinky a že Garmin neberiem ako hodinky, ani ako doplnok, jedine ako športový počítač. Dizajn je pre mňa v tomto prípade akosi nepodstatný. Dokonca nie som ani veľký  gadget man – skrátka to berte ako názor človeka, čo doteraz nemal takmer žiadnu  skúsenosť s hodinkami tohto druhu.

Tieto hodinky by ste si rozhodne nemali kupovať vtedy, pokiaľ naozaj nerobíte žiadnu športovú aktivitu. Ak si aspoň raz do týždňa idete zabehať, zaplávať, či prevetrať bicykel, má pre Vás Garmin zmysel. Zámerne som spomenul bike, lebo to je práve aktivita, ktorú robím najčastejšie. Síce neviem, aká je definícia hobby cyklistu, no na dvoch kolesách sa snažím tráviť každú možnú chvíľu. Dokonca mi pri predstave, že môžem s chalanmi stráviť víkend na horách a bikovať od rána do večera, naskakuje husia koža od vzrušenia.

GARMIN MARQ CAPTAIN AMERICAN MAGIC

Model z najvyššej kolekcie Garmin je venovaný hlavne námorníkom, jachtárom a moreplavcom, s funkciami určenými vyslovene pre tieto aktivity: napr. regata odpočítavanie, či muž cez palubu – po stlačení gombíka okamžite zaznamená jeho presnú polohu a iné. Hodinky sú vyrobené z titánu, majú keramickú lunetu a zafírové sklíčko. Pohodlný silikónový remienok je veľmi príjemný na dotyk a druhý červený nájdete v balení. Puzdro má priemer 46 mm a je vodeodolné do 100 metrov. Edícia American Magic vzdáva hold najväčšiemu závodnému klubu.

Priznám sa, že hodinky som mal asi mesiac a za prvé tri týždne som si mohol overiť základné funkcie, no stále mi chýbalo to pravé orechové, poriadne preverenie v teréne. Až do tohto víkendu, kedy sme s kamošmi vybehli na Donovaly. Pôvodne sme síce mali naplánovaný okruh s 55 km s 1800 metrovým prevýšením, no neprajné počasie to zmenilo na kratšiu verziu. Štartovali sme z Donovál cez Korytnicu okolo Kozieho chrbta cez Kečku a naspäť na Donovaly. Celý tento okruh nám trval 4 hodiny a mal nejakých 25 km a dohromady 750-metrové prevýšenie. Z tohto výletu a z celého trvania „testovania“ hodiniek mám zopár poznatkov, o ktoré sa chcem s Vami podeliť. Plachetnicou neplachtím, golf nehrám, preto tieto funkcie riešiť nebudem. 

Hodinky pre mňa spočiatku neboli veľmi intuitívne. Je pravda, že k základným informáciám som sa vedel dopátrať sám, no ostatné veci som si musel zisťovať buď prostredníctvom YT, alebo som často bombardoval zástupcu Garminu :-). Musím uznať, že komplexnosť tohto zariadenia je taká rozsiahla, že ináč to asi ani nie je možné.

SPRACOVANIE

Keďže ide o športtester, pri ktorom som pragmatik, a tak neriešim, či sa mi hodia ku košeli alebo k tričku, čo je bežné pri značkách Longines, Tissot, Omega, Invicta a ďalších, no mnohonásobné pozitívne reakcie kamošov ma utvrdili, že sa im tie hodinky veľmi páčia  aj vzhľadovo. To, že ani jeden z nich klasické hodinky nenosí, ešte nemusí nič znamenať, keďže sú malou populačnou vzorkou :-). Zaujímavú reakciu som zažil, keď  kamarát, čo roky nosí Garmin a z ktorého som si kvôli tomu pravidelne uťahoval na pive, po zbadaní American Magic na mojej ruke mi ich ihneď chcel zabaviť.  Čiže svojich priaznivcov a skalných Garmin určite má.  Vyzdvihnúť si určite zaslúži kvalitné a robustné titánové telo a veľmi príjemný silikónový remienok, ktorého výmena za druhý červený v balení trvala asi tak 15 sekúnd.  Tu ale moje rozplývanie sa nad dizajnom končí. 

Mám jednu drobnú výčitku: vnorené zafírové sklo nedolieha úplne presne k okraju. Je tam drobná, skoro nepozorovateľná medzera, ktorú som si všimol až po tom, čo mi tam ostal maličký kúsok blata. Verím však, že jemná kefka a voda to vyrieši. 

Pridať komentár