Oplatí sa priplácať za vyššiu vodotesnosť hodiniek?

Vodotesnosť je jedným z najdôležitejších faktorov pri výbere hodiniek. Naši zákazníci si vyberajú hodinky nielen na základe ich dizajnových prvkov, ale aj vlastností. Jednou z tých najčastejšie preberaných je vodotesnosť, o ktorej by som sa dnes rozpísal podrobnejšie.

Takmer určite ste sa už stretli s označením vodotesnosti na hodinkách, napríklad 50M, 5ATM a podobne. Tieto označenia často vedú k mylným predstavám, a tak je dobré si v nich spraviť poriadok.

Hodinky vybavené nápisom Water Resistance 50M rozhodne nie sú určené na to, aby sme sa s nimi ponárali do hĺbky 50 metrov. To ich konštrukcia je prispôsobená, aby vydržala tlak 5 ATM, čo zodpovedá vodnému stĺpcu s výškou 50 metrov, ale tento údaj je platný len v laboratórnych podmienkach. Hodinky sú počas týchto testov v ustálenej polohe, pretože akýkoľvek pohyb znásobuje hodnotu pôsobiaceho tlaku. A toto platí adekvátne o všetkých ďalších udávaných hodnotách vodotesnosti hodiniek.

Pre nás, bežných používateľov, je preto dobré riadiť sa odporúčaniami, ktoré vznikli na základe dlhodobých skúseností a testov pri výrobe vodotesných hodiniek.

 

Každý z nás pri nákupe nových hodiniek vie, pri akých príležitostiach ich bude nosiť, aké bude ich využitie. Zákazníci, ktorí si vyberajú hodinky s označením Water Resistance alebo s hodnotou 30M/3ATM vždy upozorňujú, že hodinky sú skôr odolné pred vlhkom a zvládnu maximálne umývanie rúk.

Pre bežné nosenie by som odporúčal minimálnu hodnotu 50M/5ATM. Vtedy sa každý môže spoľahnúť na to, že ak si zabudne dať hodinky dole pred sprchovaním alebo plávaním, tak ich nezničí a budú fungovať aj naďalej. Nie je ale možné s nimi do vody skákať - vtedy na ne pôsobí veľký tlak, ktorý by nemuseli zvládnuť.

Pre takéto využitie je dobré siahnuť po hodinkách s vodotesnosťou 100M/10ATM, ktoré zaručujú plnú funkčnosť na hladine aj pod ňou - tu už môžeme hovoriť o využití aj pri šnorchlovaní a plytkom potápaní.

Na návštevu podmorského sveta je potrebné vybaviť sa hodinkami s vodotesnosťou minimálne 200M/20ATM. Prístrojové potápanie sa vykonáva do rôznych hĺbok a správny výber vodotesnosti je tu kľúčový. Potápači často využívajú hodinky na časovú orientáciu pod hladinou a ich zlyhanie môže mať fatálne následky. Tie skutočné profesionálne potápačské hodinky majú vodotesnosť až 1000M a sú vybavené héliovým ventilom. Ten umožňuje vypúšťanie hélia z puzdra hodiniek po dlhom pobyte pod vodou a zabraňuje tým ich pretlakovaniu a zničeniu.

Myslím, že pri výbere nových hodiniek je dobré zamyslieť sa nad ich budúcim využitím. Pre každodenné nosenie do kancelárie a k bežnej pracovnej činnosti nepotrebujete prístroj s vodotesnosťou pre potápačov. Zvolil by som skôr elegantnejší model a na svoje športové aktivity by som premýšľal o druhých „náhradných“ hodinkách.  Určite je to príjemná zmena, keď na víkend alebo na dovolenke zložím zo zápästia svoje „pracovné“ hodinky a prepnem sa do voľnočasového módu.

 A ešte jedna poznámka na záver: pri akejkoľvek vodotesnosti nikdy pri styku s vodou nemanipulujte s korunkou alebo tlačidlami stopiek. Ak korunku vytiahnete alebo stlačíte tlačidlo chronografu, voda sa cez tieto komponenty ľahko dostane do puzdra a vaše hodinky sa poškodia.

Leave a comment